Oprichters 'Willen is Kunnen' na 50 jaar onderscheiden

 

zoom in

CASTRICUM - Een biljartvereniging waarvan de oprichters na 50 jaar nog lekker een potje biljart meespelen elke dinsdagavond in het biljart- en bridgecentrum aan de Stetweg. Dat is best bijzonder. Oprichters Cees Burgmeijer (75) en Gert Lute (74) ontvingen dinsdag tijdens een etentje in restaurant Apicius dan ook een lintje voor hun trouwe inzet voor de vereniging.

De WIK-biljarters vierden het jubileum van de club met een heerlijk dagje uit inclusief partners. Die reis ging per bus richting Medemblik, waar men de stoomtrein inging om daarna nog even te varen. De dag werd afgesloten met een heerlijk diner bij Apicius in Bakkum. Daar kwam, tot verrassing van velen, ook burgemeester Toon Mans langs om Burgmeijer en Lute te vertellen dat zij zijn onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Beide heren waren door de club al eerder onderscheiden tot Lid van Verdienste en Erelid.


Bij Cees Burgmeijer zorgde de liefde voor het groene laken niet alleen voor vele uurtjes met de keu in de hand, menig uur werd aan de vergadertafel besteed. Naast zijn werk als bakker, een gezin en zelf biljarten stortte hij zich op vrijwilligerswerk voor de club. Vanaf de oprichting in 1965 is hij actief als bestuurslid en penningmeester. Daarnaast was hij ook nog eens leider bij team- en regiowedstrijden. Zijn inzet wordt door de medebiljarters zeer gewaardeerd.

Gert Lute voegde zich twee weken nadat het idee was ontstaan een biljartvereniging te starten bij het drietal oprichters de heren Burgmeijer, De Jong en Steij. Sindsdien is hij niet meer weg te denken bij WIK. Ook hier bleef het niet alleen bij afstoten, caramboles en krijten. Ook bij Lute ging menig uurtje zitten in vrijwilligerswerk. Tot op de dag van vandaag is hij wedstrijdleider, maar ook zijn werk als penningmeester en algemeen lid van bestuur verdient waardering. Daarnaast was hij ook nog eens barbeheerder.

Inmiddels is Peter Vos alweer 25 jaar voorzitter van WIK. Hij weet haarfijn uit te leggen hoe gezellig het is: een avond biljarten met 24 leden. "We beginnen altijd met koffie en natuurlijk iets later een biertje. Er is een competitie met teamwedstrijden waar in de winter alleen libre gespeeld wordt en zomers libre en driebanden." Peter kan zijn geluk niet op dat hij voor het eerst in 20 jaar kampioen geworden is. Uiteraard zijn nieuwe leden welkom om gezellig mee te biljarten. "Elke dinsdagavond mag eerst de kat uit de boom gekeken worden. Iedereen kan dan rustig nadenken of men wil aansluiten en delen in deze gezelligheid."